XV. Európa Jövője Nemzetközi Gyermek- és Ifjúsági Találkozó

  2018. július 1-8. Kecskemét | 1- 8th July 2018 Hungary

15th Future of Europe International Children and Youth Meeting
  • Kiváló minősítésű művészeti fesztivál
  • Európai Civil Díjjal kitüntetett szervezet - Brüsszel, 2006.

Egy-egy fesztivál hangulatát nagyban befolyásolja, hogyan sikerül a rendezvény indítása. Immár több mint két évtizede Kecskemét főtere impozáns keretet nyújt a gyermektalálkozó hivatalos megnyitójának. A hagyományoknak megfelelően több csoport is fellép, rövid ízelítőt adva műsorukból. A visszatérő csoportok ugyanúgy helyet kapnak a műsorban, mint azok, akik első alkalommal látogatnak el a találkozóra.

Bővebben...

gyermekvarazs

A gyermektalálkozó egyik legfontosabb célja, hogy megismertessék Európa sokszínűségét a gyerekekkel. Ennek jegyében Kecskemét főterén hétfőtől péntekig délutánonként a külföldi gyermekcsoportok lépnek fel 10-15 perces produkciókkal. A gyermekcsoportok műsorai ízelítőt adnak országuk, szűkebb tájegységük hagyományaiból, bemutatják népzenéjük, néptáncaik legszebb elmeit. A műsorokat élvezhetik a kecskemétiek, a vendég gyerekek és az a számtalan turista, aki először csak rácsodálkozik a rendezvényre, majd gyakran órákra a színpad előtt ragad. Egy csoport a hét folyamán általában 2-3 alkalommal mutatja be műsorát a zsúfolásig telt főtéren.

Bővebben...

europa zenei

Az elmúlt években számos nagyszerű hazai és nemzetközi előadó, zenekar lépett fel az esti műsorokban, jó néhányan közülük visszatérő ismerősökként. A résztvevők, vendégek és a kecskeméti közönség körében nagy népszerűségnek örvendő előadások táncházzal zárulnak, hogy a különböző népek zenéit bemutató koncertek után a táncokba is betekintést nyerjen a közönség és együtt táncolva még inkább megismerje és elfogadja a másik kultúráját, szokásait.

kiseji zene

Az évek során egyre gyarapodott a külföldi csoportok száma, mind több különleges, egyedi produkció várta, hogy színpadra kerülhessen. Köztük számos kórus is érkezett, akiknek műsora más környezetet kívánt, mint a főtéri nagyszínpad. Így 2002-ben a gyermektalálkozó szervezői új helyszínt kerestek ezeknek programoknak, így esett a választás a Barátok temploma mellett romkertre. Ideális helyszínnek bizonyult a Kis éji zenéhez, ami az esti koncert után kezdődik este 10 órakor. A fáklyák fényében felcsendülő dallamok igazán mesés hangulatot árasztanak, nem véletlen, hogy estéről estére mind többen vándorolnak át a főtéri színpadtól a romkertig. Sőt, vannak akik kifejezetten a Kis éji zenére sétálnak be a városközpontba. Az elmúlt évek során a holland Purmerend, a belga De Piccolo's, az örmény David Yengibarjan, a szerb Őstermelők Orkestra, a magyar Navrang adott nagysikerű koncertet. Több mint ezer ember késő este vastapssal követelte vissza a belga és a holland kórusokat, akik immár visszatérő vendégei a Kis éji zenének.

forgatagA több ezer kecskeméti és vendég gyerek délelőttől késő estig számtalan programlehetőség közül választhat. Évek óta az egyik legkedveltebb az Alternative English School nyelviskola sátra, ahol egész héten vetélkedők sora várja a fiatalokat. Az izgalmakat csak fokozza, hogy az eredményhirdetésre és az ajándékosztásra a találkozó utolsó napján kerül sor. A kézműves foglalkozások iránt érdeklődőket a Kecskeméti Ifjúsági Otthon munkatársai várják, míg a vállalkozó szelleműek régi játékokat, köztük gólyalábon járást próbálhatnak ki.

Bővebben...

piknik napAz egy hetes rendezvény szombati napját minden alkalommal a Kecskemét melletti Csalánosi erdőben töltik a házigazdák és vendégeik. Ez az önfeledt, vidám szórakozás napja, a „komoly" feladat ekkor a vendéglátó csoportoknak, elsősorban a gyermekeket fogadó szülőknek jut, hiszen nekik kell gondoskodni az ebédről. A szülők bográcsban főzik a paprikás krumplit, a gulyást, s míg az étel készül, a gyermekek számtalan program közül választhatnak. Táncház, kötélhúzó verseny, birkózó verseny, foci-kupa, röplabda, kézműves foglalkozások szórakoztatják a fiatalokat, és persze a jó levegőn, a szabadban mindenki talál kedvére való elfoglaltságot.

Bővebben...

pusztaA Magyarországra érkező külföldi vendégek, turisták egyik kedvelt programja az alföldi puszta, a lovas hagyományok megismerése. Ami nekünk természetes, az másoknak valódi különlegesség, életre szóló élmény. Ezért is került a gyermektalálkozók programjába ez a program. Az első gyermektalálkozó óta hagyomány, hogy a vendég gyerekek fél napos kirándulást tesznek a magyar pusztára. A kerekegyházi Pongrácz tanya tulajdonosa Vörösmarty Imre vállalkozó ajándéka volt ez évről évre a gyermekeknek. 2006 óta a szintén kerekegyházi Varga Tanyára látogatnak az ideérkező gyerekek és fiatalok.

Bővebben...

szulinapHagyomány, hogy az egyesület köszönti azokat a vendég gyerekeket és felnőtteket, illetve kecskeméti polgárokat, akik a találkozó alatt ünneplik születésnapjukat. A szülinapi ünnepség keretében rövid műsort kapnak ajándékba az ünnepeltek a résztvevő csoportok produkcióiból. A születésnapi ünnepségeknek kezdetben az Erdei Ferenc Művelődési Központ adott helyet, majd később a Katona József Színház látta vendégül az ünnepelteket. A születésnapi ünnepségek házigazdája később a TESCO áruház lett, ahol tortával is kedveskedtek a szülinaposoknak.

2004-ben megújult formában köszöntötte Csiperó azokat a külföldi gyerekeket, akik a találkozó ideje alatt ünneplik születésnapjukat. A Kecskeméti Városi Televízió élő adásban kívánt sok boldogságot a kissé megilletődött ünnepelteknek. Csiperó ajándékai mellett egy hatalmas torta is várta a szülinaposokat, a Mc'Donalds jóvoltából.

tuzijatekCsiperó a nyitóünnepséget követő vasárnap zárja be kapuit. A vasárnapi program délelőtt kezdődik a vendég csoportok vezetőinek és a házigazdák közös részvételével. A kecskeméti városháza dísztermében az Európa Jövője Egyesület köszönti és köszöni meg a felnőtteknek azt az áldozatos munkát, ami a sikeres találkozó lebonyolításához elengedhetetlen. Ekkor adja át az egyesület az Európa Gyermekeinek Jövőjéért díjat.

Bővebben...

csillagszemu1993-ban rendezték az első Csillagszemű tábort, melynek ötlete Farkas Gábor néhai feleségének, Andreának a nevéhez kötődik. Gyakorló óvópedagógusként vetette fel, hogy jó lenne a találkozó idejére meghívni néhány, a határon túl élő magyar óvónőt, akiknek önálló szakmai programot állítanának össze. Az elképzelés egybecsengett az Európa Jövője Egyesület szándékaival, hiszen a kezdetetektől fontosnak tartották a határon túli magyarság bevonását a gyermektalálkozókba.

Bővebben...

logo MOPAz Európa Jövője Nemzetközi Gyermek- és Ifjúsági Találkozókon a kezdetektől fogva több határon túli magyar csoport volt jelen. 1991 óta résztvevője minden gyermektalálkozónak az erdélyi Máramarossziget. Már az első fesztiválra öt határon túli magyar csoport érkezett, két évvel később csak Szlovákiából nyolc csoportot üdvözölhettek a szervezők. 1995-ben öt, 2000-ben hét erdélyi csoport mutatta be műsorát a főtéri színpadon. Emellett az egykori Jugoszláviából is érkeztek magyar gyerekek. Az évek során olyan országokból is köszönthettek magyar fiatalokat, ami meglepetésnek számított, így Hollandiából és az Amerikai Egyesült Államokból.

Egy évtized alatt több mint félszáz határon túli magyar csoport örült a Csiperónak, élvezte az anyaország szeretetét, törődését. 2000-ben így önálló programot hozott létre az Európa Jövője Egyesület, a „Magyarország örömé”-t. A rendezvény célja alapításakor az volt, hogy a határon túli gyerekek jobban megismerhessék egymást, a vendéglátó kecskeméti családokat, és olyan programokon vegyenek részt, mely erősíti magyarságtudatukat

Bővebben...

kincskeresoA nemzetközi gyermektalálkozó kísérő rendezvénye a Kincskereső tábor, a kis újságírók tábora. A tábor szervezője a Kincskereső Egyesület. A kezdetek óta hagyomány ez a rendezvény is, melynek immár több évtizedes múltja van. A gyermektalálkozók alapeszméjéhez jól illeszkedett ez az önálló program, mely ma már szerves része, üde színfoltja a találkozóknak. Az egy hetes Kincskereső tábor alatt a tollforgató tanoncok megismerkednek e mesterség alapjaival, s a tanultakat a gyakorlatban ki is próbálják. Munkájuk eredményét a hét végére mindenki kézbe veheti, hiszen a hét közben készült riportok, interjúk, rajzok nyomtatásban is megjelennek. Így a zárónapon már minden érdeklődő kézbe veheti a CSIPER-O.K. néven készült újságot. A tábor munkájában résztvevő fiatalok kis csoportokban, önálló területeken dolgozna: így Szép-képírók riportokat, tudósításokat és illusztrációkat készítettek a CSIPER-O.K. kiadványhoz, a Műferdítők az újság cikkeit fordították angolra.

Bővebben...

Támogatók/Sponsors

  • tamogatok2.jpg
  • tamogatok.jpg
  • tamogatok3.jpg

Európa Jövője Egyesület
6000 Kecskemét,
Kápolna u. 24., Pf. 312.
Tel./Fax: +36 76/484-010
Üzenetküldés:
Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

NKA logo 2012-01 kont

Az oldal fejlesztését a Nemzeti Kulturális Alap támogatta

 

Kérjük, amennyiben lehetőségei engedik adója 1%-ának felajánlásával vagy egyéb adománnyal támogassa egyesületünk munkáját:
Európa Jövője Egyesület
Adószám: 19045827-1-03
Köszönjük!